Psorijaza kod djece

Iako rjeđa nego u odrasloj dobi psorijaza zauzima 4% svih dermatoza djece do 16. godine života. Svake godine psorijaza se dijagnosticira u 20000 djece do desete godine života.

Ukoliko niti jedan roditelj nema psorijazu vjerojatnost da će dijete oboljeti iznosi 4%. Ako jedan roditelj ima psorijazu ta vjerojatnost iznosi 28%, a 65% ukoliko oba roditelja imaju psorijazu. Osim genetskih čimbenika za nastanak bolesti su odgovorni i vanjski čimbenici. Psorijaza može nastati u bilo koje doba života, uključujući i kongenitalnu psorijazu, prisutnu već kod rođenja. Postoje dva pika za nastanak psorijaze, prvi između 15 i 25 godina života te drugi od 57 do 60 godina života.

Posebnost psorijaze u dječjoj dobi je češća zahvaćenost lica i pregiba. Promjene na licu uočene su u 40% bolesnika, najčešće ispod očiju i na kapcima.

Kod dojenčadi se očituje kao pelenski osip, oštro ograničenih rubova koji zahvaća i pregibe kože. Uz promjene u pelenskoj regiji mogu se pojaviti i žarišta po vlasištu, licu i trupu 1-2 tjedna nakon primarnih lezija.

Kod starije djece obično počinje u vlasištu pojavom ljuskanja i ljuskavih plakova, a često i na licu, zatim po trupu i ekstremitetima. Promjene u vlasištu su prisutne kod 50% oboljele djece, a izolirano samo u vlasištu u 11% djece sa psorijazom.

Nakon streptokokne infekcije ždrijela tipičan je nastanak malih žarišta po cijelom trupu i ekstremitetima, tip gutatta, koji najčešće spontano regredira za 3-4 mjeseca, ali može trajati i godinu dana. Uočeni su i česti recidivi koji uslijede nakon 3-5 godina. Ljuske su slabije izražene nego kod odraslih, a nakon skidanja ljuske nastaje krvarenje, takozvani Auspitzov fenomen.

U pregibima kao što su aksile, prepone, perigenitalno, perianalno su promjene obično bez ljusaka. Takav oblik zovemo inverzna psorijaza. Svrbeža obično nema, a nešto je češći u vlasištu.Inače je svrbež češće prisutan kod djece s psorijazom nego kod odraslih oboljelih od psorijaze. Nokti su kod djece rijetko zahvaćeni.

fb