Psorijaza- izbor liječenja

Za izabiranje specifičnih sredstava i kombinacija potrebna je uska suradnja s bolesnikom, imajući uvijek na umu nepovoljne učinke liječenja.

Ne postoji jedna idealna kombinacija ili niz sredstava, no liječenje treba biti što jednostavnije. Prednost se daje monoterapiji, no kombinacijsko je liječenje uobičajeno. Rotacijsko liječenje se odnosi na zamjenu jednog liječenja drugim nakon 1– 2 god. kako bi se smanjili nepoželjni učinci uslijed kronične primjene i zaobišla otpornost bolesti. Sekvencijsko liječenje se odnosi na početnu primjenu jakih lijekova (poput ciklosporina) čime se postiže nadzor, nakon čega slijedi primjena sredstava s boljim osobinama neškodljivosti.

Blaga psorijaza s plakovima se može liječiti samo emolijensima, keratoliticima, katranom, lokalnom primjenom kortikosteroida, kalcipotriolom i/ili antralinom ili njihovom kombinacijom. Izlaganje suncu je povoljno, ali sunčane opekline mogu dovesti do egzacerbacije.

Umjerena do teška psorijaza s plakovima se treba liječiti lokalnom primjenom lijekova te ili fototerapijom ili lijekovima peroralno. Imunosupresivi se koriste za brzi, kratkotrajni nadzor (npr. omogućujući odmor od drugih načina liječenja) i za najteži oblik bolesti. Imunoterapeutici se rabe kod umjerene do teške bolesti koja ne odgovara ne druge lijekove.

fb