Lokalna terapijska sredstva za psorijazu

Lokalna terapijska sredstva koja se nanose utrljavanjem su obično tzv. „prvi izbor“ za blaže oblike bolesti. Ciljevi su: ukloniti ljuske, smanjiti upalu te ublažiti lokalne simptome poput osjećaja napetosti i svrbeža.  U tu svrhu se upotrebljavaju i brojna sredstva za njegu kože (emolijensi poput losiona, mlijeka , krema, parafina). Najučinkovitiji su kad se nanose dva puta na dan te neposredno nakon kupanja. Kako se ljuskanje smanjuje promjene mogu izgledati crvenije ili prozirnije. Emolijensi su bezopasni i vjerojatno bi ih trebalo koristiti uvijek kod blago umjerene psorijaze.

Salicilna kiselina je keratinolitik koji omekšava ljuske, olakšava njihovo odstranjenje, pogotovo korisna za vlasište gdje ljuske mogu biti prilično debele.

Masti, šamponi ili otopine s ugljenim katranom djeluju protuupalno i na nepoznat način smanjuju hiperproliferaciju keratinocita. Nanose se prije spavanja i ispiru ujutro. Mogu se kombinirati sa kortikosteroidima ili uz izlaganje prirodnoj  ili umjetnoj ultraljubičastoj svjetlosti. Antralin je lokalno-djelujuće protuupalno sredstvo. Mehanizam djelovanja je nepoznat. Može djelovati i nadražujuće posebno u područjima kožnih nabora.

Kortikosteroidi se obično primjenjuju lokalno, ali se mogu i injicirati u male ili otporne promjene. Nanose se dva puta dnevno, ponekad uz antralin ili ugljeni katran nanesen prije spavanja. Kako se promjene poboljšavaju, kortikosteroide treba nanositi rjeđe ili trebaju biti slabiji kako bi se minimalizirala lokalna atrofija, stvaranje strija i teleangiektazije (ograničeno proširenje kapilara, venula i arteriola). Sistemska primjena kortikosteroida može ubrzati egzacerbacije (pogoršanje) ili razvoj pustulozne psorijaze pa se ne smiju primjenjivati za ni jedan oblik psorijaze. Dugotrajna primjena lokalnih kortikosteroida na velikim površinama isto tako može izazvati sistemske učinke i pogoršanje psorijaze.

Kalcipotriol je sintetski derivat vitamina D. Danas je redovit izbor za lokalno liječenje blažih oblika psorijaze ili u predahu od sistemske terapije (odnosno u kombinaciji s kortikosteroidima). Nema značajnijih nuspojava u uobičajenim dozama.

Tazaroten je retinoid za lokalnu primjenu.

fb